De Goffert


goffert

Het volkspark De Goffert bestaat in 2014 75 jaar. Zestig hectare bos en heide veranderden in de jaren dertig door de inspanning van Nijmeegse werklozen in een ruim stadspark met sportvelden, een stadion, een theehuis en een dierenpark. Zaterdag 8 juli 1939 opende het park voor publiek.
De plannen voor het Goffertpark waren onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan voor Nijmegen, begin jaren dertig opgesteld door stedenbouwkundige A. Siebers.

NEC stadion
Verreweg de zwaarste klus was het uitgraven van de zes meter diepe kuil voor het stadion, dat daaraan de bijnaam ‘de bloedkuul’ overhield. Dit stadion, voorzien van atletiek- en wielerbaan, werd na 1945 de thuisbasis van voetbalclub NEC. In de loop der jaren vonden er diverse evenementen en optredens plaats. In 1999, zestig jaar na de opening, werden park en stadion grondig opgeknapt en gemoderniseerd
.
 

Theeschenkerij
Vanaf de opening in 1939 lag in het Goffertpark, tussen het stadion en het openluchtheater, theeschenkerij de Goffert. Halverwege de jaren ’70 is dit markante gebouw in verval geraakt en uiteindelijk gesloopt. Vanaf dat moment mist het volkspark niet alleen een aangename horecavoorziening, ook is hiermee een prachtig voorbeeld van “het nieuwe bouwen” uit Nijmegen verdwenen.
Stichting Theeschenkerij de Goffert heeft als doel het herbouwen van dit architectonisch erfgoed. Tegelijkertijd wil zij voorzien in een aantrekkelijke, duurzame horecavoorziening. Hiermee krijgt volkspark de Goffert een prachtige extra toeristische impuls. Samen met de al aanwezige trekpleisters in het park, zoals de kinderboerderij, het openluchttheater en het Goffertbad, zal het park hierdoor nog aantrekkelijker worden voor parkbezoekers uit de wijde omgeving. Voor meer informatie
www.theeschenkerijdegoffert.nl


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *